Kategorie

Nasza lokalizacja

Czy wiesz, że? Erytrytol.

Tradycyjny, biały cukier kojarzony jest przede wszystkim z kaloriami i możliwością przybrania zbędnych kilogramów, nie mówiąc już o zwiększaniu ryzyka wystąpienia chorób serca czy cukrzycy w przypadku jego nadużywania. Taki stan rzeczy często prowadzi do do sytuacji, w których rezygnować musimy z niektórych potraw, przekąsek, a zatem odmawiać sobie kulinarnych przyjemności w postaci słodkości. Jest jednak środek, dzięki któremu nie będziemy zmuszeni wybierać między słodkim, a mniej kalorycznym. Mowa tutaj o tzw. erytrytolu. Czym właściwie jest? Sprawdźmy!

Co to jest?
Erytrytol, to ze swojej natury słodka substancja, którą uzyskuje się poprzez fermentację min. gruszek czy winogron. Na skutek dalszej krystalizacji i suszenia otrzymuje pozbawionych dodadków czysty produkt słodzący, który swoim wyglądem przypomina cukier biały. Poza wizualnym podobieństwem posiada także takie samo zastosowanie, mianowicie może być wykorzystywany do słodzenia, gotowania oraz pieczenia. Co zatem odróżnia go od klasycznego cukru? Przedewszystkim fakt, że nie jest on przyswajany przez nasz organizm i zostaje z niego wydalony w formie nie zmienionej na około dobę po spożyciu. Nie ma zatem w tym przypadku mowy o dostarczonych kaloriach czy podniesionym indeksie glikemicznym. Będzie to miało duże znaczenie dla osób zmagających się chociażby z cukrzycą czy nadwagą. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż z uwagi na fakt swojej "bezkaloryczności", nie można traktować erytrytolu jako źródła szybiej energii jak to miało miejsce w przypadku cukru. Kolejną zaletą erytrytolu jest jego bardzo łągodny wpływ na organizm i zdrowie: nie psuje zębów, nie podrażnia jelit a ponad to usuwa z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Ważne jest również to, że jest on w zupełności nie uzależniający.

Czynnikiem, który odstraszać może od stosowania erytrytolu będzie na pewno jego cena, bo wynosi ona od 30 do 50 zł za kilogram. Pamiętać trzeba też o tym, że słodzik ten osiąga około 75% słodkości więc dla niektórych nie będzie to "to samo". Wydaje się jednak, że z uwagi na mozliwość osłodzenia swojej diety, w sposób "bezkarny" jeśli chodzi o zdrowie i sylwetkę, warto dać temu zdrowemu słodzikowi szansę.


Powrót do artykułów