Kategorie

Nasza lokalizacja

Kreatyna. Co warto o niej wiedzieć? Efekty, zastosowanie, dawkowanie

Kreatyna przez wielu uważana za królową suplementów. Z pewnością jest to najlepiej znana i zbadana substancja spośród wszystkich dostępnych na rynku. A co to tak naprawdę jest i do czego jest ona nam potrzebna?

Kreatyna - Co to jest?

- Kreatyna jest to chemiczny związek który aż w 95% występuje w naszych mięśniach, z czego ok 66% jest pod postacią fosfokreatyny.
- Nasz organizm jest w stanie sam ją syntezować, jednakże jest to tak mała ilość (ok 1-2g na dobę), ze w przypadku osób aktywnych fizycznie zachodzi potrzeba suplementacji.
- Kreatyna pomaga przy produkcji ATP, czyli innymi słowy przy produkcji energii. Wysoki poziom ATP to szybkie i mocne skurcze mięśni.
- Kreatyna zwiększa regenerację ATP, a co za tym idzie możemy zrobić więcej, nasze mięśnie męczą się wolniej, a tempo regeneracji po wysiłku jest zmaksymalizowane.


Wniosek nasuwa się sam. Chcesz mieć więcej przysłowiowej pary na treningu? Suplementuj kreatynę :-)

Kreatyna - dawkowanie

- chlorowodorek kreatyny (HCL)- cechuje się największa przyswajalnością wśród kreatyn, 2-3 g na porcję
- jabłczan i cytrynian kreatyny- najlepiej tolerowany przez nasz układ pokarmowy, 5-6 g na porcję
- monohydrat kreatyny- trochę mniejsza przyswajalność, ale nadal świetne działanie, 8-9 g na porcję


Kreatyna - kiedy stosujemy?

- w dni treningowe- porcja przed i porcja po treningu
- w dni nietreningowe- jedna porcja na czczo

Rodzajów kreatyn jest wiele. Te najlepiej nam znane to monohydrat, jabłczan, cytrynian oraz chlorowodorek (HCL). Ze względu na przyswajalność przyjmowane dawki będą się nieco różnić. Najlepszą przyswajalnością cieszy się chlorowodorek, już 2-3 g potrafią zapewnić nam upragniony efekt. W przypadku jabłczanu i cytrynianu przyswajalność jest podobna, sugerujemy ok 5g na porcję. Natomiast monohydrat ma nieco mniejszą przyswajalność od pozostałych, co oczywiście nie umniejsza jego właściwością, ok 8 g na porcje powinno być wystarczające.

Naszym faworytem jest zdecydowanie jabłczan. Wybraliśmy do z tego względu, że jest on najlepiej tolerowany przez nasz układ pokarmowy oraz na podstawie badań można wywnioskować, że zapewnia on zbudowanie lepszej jakości masy mięśniowej niż inne formy kreatyn.

Powrót do artykułów