Kategorie

Nasza lokalizacja

L-GLUTAMINA - skąd się bierze, właściwości, zastosowanie, dawkowanie

O L-glutaminie, w odróżnieniu od BCAA, słyszy i wspomina się dziś coraz mniej. Ten nieco zapomniany suplement ma jednak całą masę zalet, które z pewnością powinny zainteresować tych, którzy do tej pory nie słyszeli o glutaminie lub dawno już zapomnieli o jej istnieniu. O tym, dlaczego warto dać temu aminokwasowi szansę powiemy w tym wpisie.  

L-glutamina - skąd się bierze?

Glutamina jest jednym z 22 aminokwasów endogennych czyli takich, które nasz organizm sam jest w stanie produkować i stanowi przy tym około 70% puli wszystkich aminokwasów w organizmie. Syntezowana jest przede wszystkim w mięśniach szkieletowych. W warunkach wzmożonego wysiłku zapotrzebowanie na nią jednak wzrasta i ilość jaką sami jesteśmy w stanie wytworzyć może być niedostateczna. Z pomocą mogą przyjść wtedy suplementy diety.

L-glutamina - właściwości

Glutamina to aminokwas o bardzo szerokim spektrum działania. Dla sportowców ważna będzie jej zdolność do stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych i zwiększania tzw. puli azotowej, która odpowiada za zatrzymywanie w organiźmie większej ilości aminokwasów. Ponadto glutamina hamuje wydzielanie się kortyzolu, czyli hormonu o silnie katabolicznym działaniu, a także poprawia uwodnienie komórek mięśniowych zwiększając tym samym ich potencjał anaboliczny. Bardzo ważny jest również fakt iż glutamina wywołuje większe stężenie hormonu wzrostu we krwi.

To oczywiście nie wszystko. Glutamina wykazuje także silne działanie wzmacniające nasz układ immunologiczny czyli mówiąc prościej - odporność. Badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Oksfordu wykazały, że suplementacja glutaminą wyraźnie zmniejsza ryzyko infekcji. Częstą praktyką jest również podawanie glutaminy podczas procesów gojenia się ran i poparzeń. Równie korzystnie glutamina oddziałuje na nasze jelita. Przyczynia się bowiem do niezanikania kosmków jelitowych, zwiększa integralność jelit (np. po zabiegach chirurgicznych), a także zwalcza bakterie. 

To jednak ciągle nie koniec! Do pozostałych właściwości glutaminy zaliczamy również:

- regulację poziomu cukru we krwi,
- regulację kwasowo-zasadową organizmu,
- udział w procesach wydalania zbędnego amoniaku, 
- usprawnianie pracy mózgu (duża część glutaminy znajduje się właśnie tam) co przekłada się min. na lepszą koncentrację oraz pamięć,
- utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi

L-glutamina - zastosowanie

Na suplementacji l-glutaminą skorzysta spora grupa osób. Przyjmować z korzyścią mogą ją sportowcy, osoby chcące zadbać o prawidłowe funkcjonowanie jelit lub takie, które przeszły zabiegi chirurgiczne z nimi związane, diabetycy czy osoby pragnące wyraźniego wzrostu odporności. Warto również sięgnąć po glutaminę w przypadku doznania poparzeń czy poważniejszych skaleczeń. 

L-glutamina - dawkowanie

Dawkowanie glutaminy jest uzależnione od masy ciała osoby ją stosującej. Przyjmuje się, że osoby w przedziale wagowym 70-90 kg powinny stosować od 8 do 10 gramów tego aminokwasów dziennie. Notując na wadzie 100 i więcej kilogramów ilość ta będzie wahała się w granicach 15-20 gramów. Najlepszymi porami na sięgnięcie po glutaminę będą: rano, po treningu fizycznym i przed snem. W przypadku stosowania l-glutaminy w celach leczniczych należy trzymać się zaleceń lekarza. Na uwagę zasługuję również fakt iż glutaminę jako suplement spotykamy w 3 odmianach:

1. forma wolna (l-glutamina),
2. n-acetyl l-glutaminy (NAG) czyli połączenie glutaminy z kwasem octowym co polepsza jej wchłanialność,
3. peptyd l-glutaminy, czyli forma o przedłużonym czasie absorpcji.

Glutamina w naszym sklepie:


    
        


Powrót do artykułów